3 perc olvasási idő

Gondolnád, hogy csak azzal, hogy valamilyen sporttevékenységet vagy mozgást végzel, jobbá teheted a világot? Azzal, hogy elmész futni, korcsolyázni, sétálni, túrázni hatással vagy a körülötted lévőkre?

Számtalan beszámoló született már arról, hogy a mozgásnak milyen jótékony hatásai vannak. Csak, hogy néhányat említsek: segít a súlycsökkenésben, stressz oldó, boldogsághormon termelő.

Számomra a futás, mint egy meditáció foglal helyet a mindennapjaimban. Hogyha reggeli órákban megyek futni, tökéletes napindító mozgásforma. Átgondolom a rövidebb, hosszabb távú terveimet, felébreszt, és egész nap érzem a jótékony hatását. Hogyha a futás délutánra esik, akkor pedig mint egy  zárása a napnak, átgondolom az aznapi történéseket, a szabad levegőn kiszellőzik a fejem és nyugodtan fekszem le aludni.

Ám nem mindenki él ezzel a lehetőséggel. Pedig nem kerül többe, mint egy étterem.

Elkényelmesedett világ

Elkényelmesedett világban élünk, ahol szinte belénk beszélik, hogy fogyasztanunk kell. A tévéből, rádióból, újságból, plakátról az jön, hogy fogyassz és egyél. Majdhogynem a szánkba teszik az ételt. A munkán kívül semmilyen megerőltető feladatot nem kell tennünk azért, hogy ételhez jussunk.

Több százezer évvel ezelőtt, amikor meg kell küzdeni a szó szoros értelmében az ételért, nem okozott gondot a mozgásszegény életmód. Mert nem is tudták, hogy mi az. Napokig, hetekig követni egy csordát vagy állatot, míg végre elejthetik, igencsak mozgékonynak kellett lenni. Ha pedig nem, hát őt eszik meg.
És ezzel, hogy nem kell megküzdeni az ételést, a test sínyli meg a mozgás elmaradását.

Még csak másfél éve kezdtem futni és megannyi változást hozott ez idő alatt az életembe. Rengeteg dolgot pakoltam le magamról. Kezdve a kilóktól, az egon át,  sok mindent.

Láthatatlan közösség

Bevezetett a mozgás szeretete egy olyan láthatatlan, mégis látható közösségbe, ahol azzal, hogy mozgással tesznek az emberek önmagukért, egyben a világért is tesznek.
Minden futás alkalmával, amikor vadidegen emberek futnak velem szemben van egy cinkos pillantás mindkét fél részéről, hogy igen, sportolunk, mozgunk.
És itt visszautalok a mozgás boldogsághormon termelő tulajdonságára: hogyha valamilyen sporttevékenységet végzel, boldogabb leszel. Ez a boldogság nem egy órára szól. 
Függővé válsz! Azáltal, hogy minél többször akarod érezni ezt, annál többet mozogsz. Így egyenes arányban nő a boldogságod is. Ez a boldogság ragyogni fog rólad. Nem tudod elrejteni. Ettől az érzéstől csak a jó dolgokra koncentrálsz. Mindenben és mindenkiben a jót látod, a jót közvetíted. Észreveszi a külvilág. Megkérdezik a titkod.
És büszkén tudod azt mondani, hogy sportolok. Ennyi a titok. 

A mozgás boldog embereket szül. A boldog emberek ragyognak. És ez a ragyogás megérinti a körülöttük élőket. Szépen továbbadva a titkot, ami nem más, mint a mozgás.

Kezdj mozogni, légy világjobbító!
Ez a bejegyzés megjelent a Nőivilág hasábjain.