5 perc olvasási idő

Míg sokan a reggeli szokásokra figyelnek, az igazán sikeres emberek tudják, hogy ugyanúgy fontosak az esti szokások is.

Azok a tevékenységek, amelyeket akkor választasz, mielőtt lefekszel, szerepet játszanak abban, hogy produktív nap legyen a következő. Mielőtt ellenőrzöd a telefonodat vagy olvasol egy könyvet, egy pillanatra vizsgáld meg, hogy melyek azok a szokások, amelyek segítenek neked vagy akadályoznak abban, hogy a következő napon jobban teljesíts.

 

1. Értékeld a napodat

Az emberek figyelemre méltó lények abban az értelemben, hogy mindig törekedhetünk arra, hogy jobbak legyünk. Megvan az az egyedülálló képességünk, hogy értékeljük helyzetünket, oly módon, hogy javíthatunk magunkon érzelmileg, fizikailag vagy szellemileg. Ezért jó ötlet, hogy reflektálj az aznapra, az olyan kérdések megválaszolásával, mint:

Mi történt? Mi működött? Mi nem működött? Mire lehetek büszke? Mit tanultam meg, majd engedhetem el? Mit tudok javítani holnap? 

Ezek a kérdések kezdetben triviálisnak tűnhetnek, de miután ez a szokás mindennapos lesz, meglátod, hogy játékossá válnak és naponta mozgatja majd az elméd.

 

2. Írj le néhány dolgot

Amint azt David Allen, a produktivitás szakembere nyilatkozza, elménk gondolkodásra és nem emlékezésre van tervezve.

Az érzelmek leírása segíthet azoknak feldolgozásában és a zavaros vagy negatív gondolatok felszabadításában. Jó megoldás lehet, ha hálanaplót használsz, és ha következetesen írod, valamint segíthet a célok fókuszára vagy a fejlődésed nyomon követésében.

 

3. Tervezd meg a napodat

Miután értékelted a napodat és mindent lejegyeztél írásban, itt az ideje, hogy megtervezd a másnapodat. Nem csak kényelmesebb este tervezni (az embereknek ritkán elég a reggeli idő erre), de logikus is. Ha felébredsz, nem kell lekötnöd a reggeli perceket hogy számba veszed az aznapi teendőket, eldöntve, hogy melyiket kell minél hamarabb elvégezni és milyen sorrendben a többit.

 

4. Készítsd elő a másnapi öltözeted

Van egy ok, amiért Steve Jobs úgy döntött, hogy minden nap ugyanolyan típusú ruhát visel – ez az úgynevezett döntési fáradtság. Agyunk nem korlátlan erőforrás, és gyengül minden olyan választásunkkal, mint például a mit egyek, mit vásároljak, merre menjek, mit mondjak, hogyan viselkedjek és így tovább. Érdemes ezt az értékes döntési mechanizmust a munkára tartogatni, nem pedig pl arra, hogy mit vegyél fel aznap.

Persze most nem azt javaslom, hogy vegyél egy csomó fekete garbót, farmert és cipőt. De segíteni fog abban, hogy felkészülj arra, amit pl ma viselsz, nem pedig reggel gondolkodsz rajta, amikor leginkább időt és szellemi energiát kell megtakarítanod.

 

5. Gyakorold a tudatosságot

A tudatosság azt jelenti, hogy a jelenlegi gondolatainkra, érzéseinkre és környezetünkre fokozottan figyelünk. Ez különösen előnyös egy hosszú munkanap után, mert ez alatt az idő alatt könnyű elfelejteni, miért csináljuk, amit csinálunk és kinek.

Vedd figyelembe, hogy a meditáció, miközben rendkívül hatékony ennek elérése, nem az egyetlen módja annak, hogy gyakorold a figyelmet. Próbálhatsz lassan étkezni, figyelni az érzékeidre vagy testrészeidre, vagy a körülmények pozitív oldalára koncentrálni.

 

6. Kapcsolódj a szeretteidhez

Gyakran minden olyan automatikussá válik, hogy nem emlékezünk arra, mi a lényeges – kapcsolataink szeretteinkkel.

Fejezd be a napod úgy, hogy kapcsolatba lépsz a szeretteiddel – házastárs, gyermek, hozzátartozók, barátok. Folytass velük beszélgetéseket, vagy öleld át őket – ez emlékeztet a célodra, és megőrzi azt, ami igazán fontos.

 

7. Olvass

Az olvasás egy fontos szokás a fejlődéshez, akár reggel, akár munkahelyen, akár este. Kérdezd meg a Bill Gates-et és a Warren Buffet-t, a világ két leggazdagabb emberét, akik egy héten belül több könyvet olvasnak.

Az olvasás nem csak ösztönzi a tudatod és bővíti a szókincsed, hanem javítja az emlékezeted, és segít fejleszteni az koncentrációd. Az olvasás nyugodt tevékenység, amely este a test “leállítására” képes. Csak próbáld meg elkerülni a képernyőn keresztüli olvasást.

 

8. Alvás előtt egy órával ne tévézz, ne telefonozz

Tudtad, hogy a kék fény, amelyet a telefon sugároz, növeli a kortizol felszabadulását és korlátozza a melatonin termelését? A kortizol az éberségért felelős hormon, míg a melatonin szabályozza az alvás/ébrenlét rendszerét.

Emiatt ne használd ezen eszközöket egy órával alvás előtt, hogy segítsen a szervezetnek felkészülni az alvásra.

 

9. Feküdj le korábban

Ez magától értetődő. A jó alvás segít az elmének és a testnek, hogy nap mint nap regenerálódjon. Lehetővé teszi az optimális szinten való teljesítést mind fizikailag, érzelmileg vagy szellemileg.  A hosszú távú egészség érdekében érdemes 8 órát aludnunk.

 

Következtetés

Ahogy a reggeli szokások segítenek nekünk a napot jobban elindítani, az esti szokások segítenek a nap végén egy magasabb szintre emelni mindezt.

Ha csak néhány pontot alakítasz szokássá az életedben, máris tettél egy stresszmentesebb életért, magadért.

 

Forrás