3 perc olvasási idő

Először videón kezdtem ismerkedni a jógával. Jól estek a nyújtások, viszont nekem, mint teljesen kezdőnek azért volt némi hiányérzetem. Honnan tudom, hogy jól csinálom-e, amit látok? A videóból senki nem fog kinyúlni és kijavítani a tartásomat. Így január második napján, részt vettem életem első hatha jóga óráján.

Niki oldalát nem régen fedeztem fel. Megfogott az, hogy a címben már szerepel az, hogy jóga sportolóknak. Mindig hasznos infókat látok a jógáról és a terepfutó élményeiről. És mennyire nincsenek véletlenek, hogy egy közeli teremben órákat is tart. Így vettem a bátorságom és ellátogattam az órájára.

Mint első jógásnak elmondta, hogy mi várható a következő 90 percben. Ami jól esik, csak azt csináljam. Viszont azért hozzátette, hogy feszegessem a határaimat. Az aznapom csöppet stresszben telt, így izgultam picit, hogy mennyire tudok majd koncentrálni és figyelni a gyakorlatokra.  Már maga a légkör is lecsendesített, a félhomály, a családias, 7 fő részvétele.

Nem gondoltam volna, hogy a jógától szakadni fog rólam a víz. De így történt. A különböző ászanák végrehajtása igencsak megdolgoztatott. Semmit nem használtunk, csak a testünket és mindent lassan, figyelve a légzésre, hosszan kitartva. Néhány gyakorlat után törölgettem is a homlokomat. Erősítettük a törzset, nyújtottuk a gerincet, és testünk minden izmát.
Külön tetszett, hogy mindig voltak nehézségi alternatívák, így nem éreztem azt, hogy kimaradok valamiből, ha egy-egy nehezebb gyakorlat nem úgy ment, mint a többieknek.  Érezni lehetett Niki szavaiból, hogy itt az egyetlen fontos dolog az az, hogy magunkhoz képest fejlődjünk. Nem verseny, a saját határaink feszegetése a cél.
Amit a videó nem ad meg, az óráján evidens. Hogyha egy-egy tartás nem úgy sikerül, akkor odalép és megigazítja.

Gombás Niki
Gombás Niki

Komoly 90 perc volt, mégis elfért benne a humor is. Nagyon megragadt egy mondata az egyik gyakorlatnál: „Ha azt érzed, hogy nehéz, az azért van, mert nehéz”.
A gyakorlatok végén 10 perc relaxáció volt. Annyira koncentráltam órán a gyakorlatokra, hogy fel sem tűnt óra közben, mennyire megnyugtató Niki hangja. Teljesen el tudtam engedni magam ebben a 10 percben. Az izmaim nem feszültek, az elmémben egész nap cikázó gondolatok megnyugodtak. Üresnek és szabadnak éreztem magam.

A másnapi 10 kilométer futásomban ugyanúgy megmaradt a szabadság érzése. Sokkal könnyedebbnek éreztem a mozgást, mint előtte. És csak egy alkalomról beszélhetünk még esetemben. Köszönöm Niki innen is. Amikor tudok megyek. 🙂
Abszolút ajánlom a jógát minden sportolónak, akár amatőr, akár profi. Sőt, sport nélkül is. Mert ebben a rohanó világban szükségünk van a lelassulásra, a magunkra figyelésre.

Nikit a világháló alábbi platformjain találhatjátok meg:
TestRendszer honlap

TestRendszer – Jóga sportolóknak facebook oldal

TestRendszer instagram