4 perc olvasási idő

2016. június 22-én részt vettem életem első közösségi futásán. 2024 métert kellett futni. A futás egy nyári estén zajlott. Úgy gondoltam menni fog. Előtte azért próbálgattam magam már futásban kisebb-nagyobb sikerekkel a Margit-szigeten.

Sikerült lefutnom ezt a távot, ahhoz képest, hogy nem kevés túlsúllyal rendelkezem. Akkor eldöntöttem, hogy idén őszre egyrészt körbefutom a szigetet megállás és séta nélkül, valamint 5 km-es versenyre nevezek. Meg is találtam a számomra megfelelő versenyt, ami a 7. kerületi futónap lesz. 5007 méter, még kevesebb is, mint a sziget ?
Jobb évszakot nem is választhattam volna a felkészülésre, mint a hőséges nyarat. A munkámból adódóan vagy reggel vagy este tudok menni futni így megtapasztaltam a  reggeli kellemes időben, valamint a délutáni-esti hőségben való futást. Reggel a keleti oldal kezdett izzani a felkelő naptól, este pedig a budai oldal, ami sokkal kegyetlenebb volt. Ahogy a napos oldalra értem kb. tízzel megemelkedett a pulzusom mindig.

A döntés megszületett, már “csak” tenni kellett érte. El is kezdtem járni a szigetre, szépen fokozatosan terheltem magam. Futás – séta – futás kombók mentek. Aztán egyszer csak végig futottam a kört megállás nélkül. Hatalmasat lökött a lendületemen. Viszonylag rövid idő alatt ilyen sikerélményhez juttatott a futás.
Innentől kezdve elkezdtem az időre is figyelni. Át akartam lépni azt a bizonyos 40 percet. Nem tudom mi üthetett belém egyik alkalommal, de lementem 37:41-re. Ez megint csak újabb lökést adott. Nem is keveset.
Innentől elkezdtem az időre is jobban figyelni. Vagyis kezdtem volna, de jöttek az éjszakás műszakok és örültem, hogy egyáltalán végigfutom a távot. Sajnos az étkezésre nem figyeltem így nem is fogytam semmit a nyáron. A tempóm viszont ennek ellenére kezdett szépen fejlődni. Kilométerenként elkezdtem 100 métert gyorsabban futni. Ez a fajta edzés nagyon bejött. Jobban telt az idő, odakoncentráltam, nem bambultam el.
Jobb tempókat kezdtem futni. Azért érdekelt, hogy mi az a tartomány, ahol a zsírvesztés beindul. Kiszámoltam azt a pulzustartományt és abban maradtam, viszont azt kevésnek kezdtem érezni. Konkrétan vissza kellett fognom magamat, hogy ott tudjak mozogni. Alapjáraton ennek a pulzustartománynak a felső határát, ha súroltam, ott éreztem jól magam. Ezzel a tempóval a levegővételem is egyre gyorsabb lett és hangosabb. Valamikor már hátrafordultak a sétálók, mert hallották a légvételemet ? (azért nem “dártvéderes”)

A tempó és az akarat megvolt. Eljött az első versenyem is. Beneveztem a 31. Wizzair Félmaraton után lévő Ligetkör futásra, 2.9 km.
12:30kor volt a start, 31 fok, tűző nap. Nagyon izgultam emiatt, mert ezt éreztem az első hivatalos versenyemnek és még nem vettem részt ilyenen. Már reggel 6kor kipattant a szemem, megreggeliztem, motivációs videókat néztem a délelőtt folyamán.
A Városligetben emelkedett volt a hangulat. A félmaraton befutói is a végéhez közeledtek. Aztán beállt a mi mezőnyünk is a rajtvonalhoz. Bemelegítés után elindultunk. Normál tempóban kezdtem a futást. Ahogy futottunk a Hősök tere felé egy bácsi rám nézve mondta, hogy gyerünk, meg tudod csinálni! Nagyon szíven ütött ez a jelenet. Látszott a szemében, hogy tudja, mit jelent a futás és az arra való felkészülés, legyen szó bármilyen távról.
Magamhoz képest jó időt futottam. A szigeten 20 perc felett pár másodperccel volt mindig a 3 km. Egy kilométer általában 6:30 és 7:00 között volt ezen a távon. Itt azonban, a Ligetkörön ez lement 6:22 és 6:40 közé. Vitt a tömeg a hőség ellenére is. Persze a végére szakadt rólam a víz, de megcsináltam.

Futni fogok. Fél évente megduplázom a távokat. Most ősszel 5 km, tavasszal 10 km-es versenyek. Jövő ősszel fél maraton és másfél év múlva jöhet a maraton.
Ez a terv. Tisztában vagyok vele, hogy nem kis út áll előttem. És hogy nehezített a pálya a három műszak miatt.
Tisztában vagyok vele, hogy csak az nem lesz elég, ha kimegyek a szigetre futni. A tízes távokra fel tudok még úgy készülni, de utána még tudatosabb és koncentráltabb edzésekre van szükség.
Érzem magamban az elszántságot. Meg akarom és meg is tudom csinálni!

A jövő heti versenyig pedig még van hátra néhány sziget köröm ?