3 perc olvasási idő

Sokszor használom én is a dilemma kifejezést a coaching kapcsán és elgondolkodtam a minap, hogy mit jelent ez a saját életemben? Miről ismerem fel, hogy nehezen megy egy döntés meghozatala?
Korábban írtam arról, hogy milyen ütemben haladok az életmódváltás útján. Az, hogy ezt én magamhoz képest fantasztikus haladásnak érzem, nem jelenti azt, hogy nem bizonytalanodom el időnként. Ilyenkor bizony megszólal a belső kritikusom és a helyzetek negatív aspektusát erősíti fel, azok mellett lobbizik.
Vagy hallgatok rá és elindul az örvény, hogy valami nem fog sikerülni vagy pedig erőt véve magamon, haladok tovább. Ám mi történik akkor, ha ezek az ellentétek csak nem akarnak elsimulni? Az agyam pörög, a helyzettől függően akár álmatlanságot okozva. Ez egy kényszerű, szorult helyzet, amiből legszívesebben szabadulnék. De hogyan?

Belső spirál

Az önmagával küzdő ember egy lefelé forduló spirálba fordulhat a megfelelő segítség nélkül. Van, hogy fizikailag is megmutatkozik ez az érték és érdek közötti küzdelem. Lehet torokfájás, folyamatos influenza, hát- és derékfájás, nyaki fájdalom. Ott vannak a lelki vonatkozású tünetek is, mint aggódás, stressz. Ezek a tünetek fájdalomcsillapítóval talán szüneteltethetőek ideig-óráig. De mégis hogyan léphetek túl a döntési ponton?

Több éve berögzült hiedelmek, gondolatok, érzések nem oldódnak fel egy szempillantás alatt. Képzeld el úgy ezeket, mint egy falban a legalsó sorba tett téglasor, amire sok-sok újabb tégla került már. Ahhoz, hogy azokat kimozdítsd, befektetett munka szükséges. Ez egy folyamat, ám lehetséges, hogy már egyetlen beszélgetés is belső késztet és segít abban neked.

Melyik helyzet ismerős?

  • Elkezdjek sportolni? Mit fognak gondolni rólam az emberek?
  • Munkahelyet váltsak vagy maradjak még ezen a munkahelyen?
  • A párommal maradjak vagy új életet kezdjek? Honnan tudom, hogy mi a legjobb?
  • Mihez kezdjek az életemmel, olyan motiválatlan vagyok?
  • Mit fognak szólni, ha végre kimerem mondani, amit érzek?

Még sok-sok olyan dilemma előfordulhat a napjainkban, ami foglalkoztathat. Ettől szép a világ, annyiféle helyzettel találjuk szembe magunkat, ahányfélék vagyunk. És, ami még szebb, hogy eldönthetjük: változtatni akarok!

Készen állsz rá?

Fantasztikus beszélgetésekből születnek meg azok a válaszaid, amik előrevisznek, helyzetbe hoznak. Ehhez azonban bátorság szükségeltetik, hogy ránézz önmagadra és az életedre másképp. Képzeljük el újra a korábbi téglafalat… Ott állunk előtte és szeretnénk lebontani. Nagy erőt véve magunkon elkezdjük leszedni a legfelső sorból darabonként a téglákat. Van, amelyik annyira be van ékelődve, hogy segédeszközre van szükségünk, akár egy kalapácsra. Nekiállunk kikalapálni a téglákat egyesével. Ebben a tevékenységben elfáradunk, a téglák nem könnyűek.
Ugyanígy a lelki munka is melós, fáradtságos. A lelkünk téglafalából fokozatosan kerülnek ki a téglák. Könnyebbnek érzed magad. Ezáltal csökken a szorongásod, növekszik az önbizalmad és az önbecsülésed.

A coaching egy eszköz a sok közül, ami segíthet neked dilemmád feloldásában. Egy beszélgetés, amibe bizalommal hozhatod be azt a fennakadást, ami foglalkoztat, hogy megoldást, megnyugvást találj.